Superszybki tunel dla jonów

19 lutego 2021, 09:01

Zalety superkondensatorów tkwią w ich konstrukcji, na którą składają się dwa podstawowe elementy. Pierwszy z nich to układ dwóch wysokoporowatych elektrod, które odseparowane są od siebie także porowatym materiałem chroniącym przed zwarciem.



Niewinni otyli?

30 czerwca 2009, 11:18

Nowoczesnym przekąskom, takim jak batony, płatki śniadaniowe czy gotowe zestawy obiadowe nie sposób się oprzeć. Tak przynajmniej uważa David Kessler, były szef amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków (FDA).


Efekt placebo występuje również u szczurów

29 listopada 2012, 12:51

Efekt placebo nie ogranicza się do ludzi, zaobserwowano, że występuje również u szczurów.


Monitorowanie składników odżywczych na bieżąco

22 marca 2018, 12:04

Inżynierowie z Tutfts University opracowali miniaturowy czujnik, który można mocować na zębach. Dzięki bezprzewodowej łączności z urządzeniem mobilnym pozwala on monitorować w czasie rzeczywistym spożycie cukru, soli i alkoholu.


W kopalni soli znaleziono dziecięcy bucik sprzed 2000 lat

26 września 2023, 15:05

W Dürrnbergu w powiecie Hallein w kraju związkowym Salzburg (Austria) odkryto doskonale zachowany dziecięcy but sprzed ponad 2000 lat. Archeolodzy z Niemieckiego Muzeum Górnictwa (Deutsches Bergbau-Museum, DBM) pracują na tym stanowisku od 22 lat. Dürrnberg jest znany z wydobycia soli kamiennej, które miało tu miejsce już w epoce żelaza.


Doskonałe polskie kryształy

5 lipca 2010, 19:14

Szerzej nieznana polska firma pokonała światowych gigantów w wyścigu po technologię przyszłości. Warszawska Ammono produkuje najdoskonalsze kryształy azotku galu.


Zmodyfikowany lek przeciwpasożytniczy wyeliminuje przyczynę cukrzycy typu 2.?

6 października 2014, 11:16

Obecnie stosowane leki na cukrzycę typu 2. eliminują objawy, lecz nie przyczynę choroby. Nowe badania z Rutgers University pokazują jednak, że zmodyfikowany lek przeciwpasożytniczy nikolozamid może trafiać w samo źródło problemu.


W ciągu 30 lat fast foody stały się bardziej niezdrowe

7 marca 2019, 16:59

Analiza oferty restauracji typu fast food z 30 lat pokazała, że choć menu stało się bardziej rozbudowane, wzrosła zawartość soli i kaloryczność, a porcje stały się większe.


Sztuczne dodatki wiążą się z nadpobudliwością

10 maja 2007, 08:45

Na zlecenie brytyjskiego rządu naukowcy z Southampton University zbadali wpływ 7 sztucznych barwników i konserwantów na 3-9-letnie dzieci. Występują one w napojach i przekąskach z fast foodów. Okazało się, że wiążą się z nadpobudliwością.


Połowa biegaczy pije za dużo w czasie zawodów

5 września 2011, 16:22

Naukowcy z amerykańskiego Loyola University Medical Center wyliczyli, że prawie 50% osób biegających rekreacyjnie pije za dużo podczas zawodów. Choć eksperci zalecają, by pić tylko, gdy się jest spragnionym, aż 36,5% biegaczy pije według z góry ustalonego planu albo by utrzymać określoną wagę ciała, a 8,9% pije tak dużo, jak to tylko możliwe (British Journal of Sports Medicine).


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy